В дневната – еклектика и минимализъм

Какво е най-важното, което трябва да имаме предвид при планиране на пространството на дневната?

Ние в „Дикански и партньори“ винаги подхождаме индивидуално към всеки Клиент и към проекта му. В този ред на мисли смело можем да заявим, че основното, което трябва да се вземе предвид при планирането на интериора на която и да е зона е желанието на неговия обитател и начина му на живот.

Дневната е пространството в съвременния дом, което съдържа най-много и най-различни функции. Най-често там намираме зоната на кухнята, трапезарията, зоната за телевизия. В дневната се събира семейството, събират се гостите. Именно поради различните функции на това пространство планирането на интериора му и обзавеждането му зависят от индивидуалния модел на обитаване.

Какви са вариантите за обособяване на зоната на трапезарията и кухнята?

Зоната на кухненския бокс и на трапезарията са тези зони, които все по-рядко намираме напълно отделени в съвременния интериор. Те са станали неразделна част от дневната, като преливащи от едно в друго пространства.

Един от често срещаните варианти за обособяване на зоните е с настилката – в зоната на кухнята и храненето тя може да бъде гранитогрес или друг леснопочистващ се материал, а зоната на меката мебел и кътовете за сядане – с ламинат, масивен паркет, мокет. Второ разделяне на зоните би могло да бъде с различен цвят на стените – в зависимост от изложението на пространството може да се обособи с по-тъмни и по-светли цветове и тонове. Друг вариант е да се работи с нивото на таваните и съответно с осветлението. Често срещан похват е зоната на кухнята и храненето да бъде с по-ниско ниво окачен таван и насочено осветление към барплот или т.нар. „остров“.

Какво е актуално в интериорния дизайн на дневната като композиция, стилове, материали, цветове?

В последно време се наблюдава тенденция в съчетаването на няколко различни стила. Да, еклектика, но еклектика в минимализъм. Актуално е оформлението на стени и тавани да бъде в стил неокласицизъм, в обзавеждането да се залага на мебели с изчистени форми и също така най-нови технологии за осветление с екстравагантни осветителни тела. Минимализмът, така търсен в продължение на години, отстъпи място на т.нар. скандинавски стил – отново търсене на изчистени форми и усещане за естествени материали, простота и простор.

Как се промениха през последните години основните мебели за тази зона?

Станаха по-едри, но основно в смисъла на изчистени и „разлати“. Имат възможност за повече мобилност и преконфигурация (сядане, лежане, спане). Това важи особено за меката ниска мебел, която изпълнява повече функции и заема основното място в дневната, докато преди тази т.нар. група „за разговори“ се състоеше от по-дребни и различни по вид мебели.

Какви акценти можем да използваме, за да придадем характер на пространството?

Акцентите и аксесоарите са предмети и вещи, които харесвате. Старинни мебели (например единичен стол, т.нар. фатерщул), дизайнерска помощна масичка, декоративна ваза, картина, часовник, скулптура, витраж, колекция от кутии/свещници/чаши – са само част от елементите, които могат да засилят характера на пространството. Начинът на тяхното подреждане в помещението (място, осветление, аранжировка с други елементи от обзавеждането) е подчинен на интериора и допринася за „последните щрихи“ в постигането на  общия замисъл и идея.

Какво трябва да знаем за осветлението?

Създаването на настроение и подходяща атмосфера е важно условие при оформлението на интериора и осветлението е съществена част от него.

Осветлението в дома изпълнява две роли – функционално и ефектно. Развитието на осветителните тела е довело до наличие на разнообразни форми. Днес индустриалното и сценично осветление е адаптирано за употреба в дома. Използвайки ги ефективно може да се постигне търсената атмосфера в интериора на дневната, където се преплитат много функции. 

Има пет типа осветителни тела, които играят роля в интериора:

  • Настолни лампи и стоящи лампи;
  • Насочено надолу или нагоре осветление;
  • „Светещи“ стени;
  • „Спотове“ и ивично осветление;
  • Осветителни тела като скулптури.

В дневната следва да се правят различни зони от светлина като се ползва комбинация от различните видове осветителни тела. Предвидете основно осветление, отделни кътове с насочено осветление и на места малки осветителни тела, подчертаващи елементи или детайли от интериора.

В какво да  инвестираме повече средства и от какво можем да спестим?

Широко разпространена заблуда е, че за да стане един интериор „привлекателен“, то в него трябва да бъдат инвестирани много финансови средства. Едно жилище може да стане красиво и уютно и без да се влагат много пари.

Все пак има елементи от интериора, които във всеки случай изискват малко повече инвестиция. В тази група бихме включили осветителните тела и завесите. Това са части от интериора, които винаги правят впечатление и допринасят значително за характера на пространството.

Не е нужно задължително да се плаща много за обзавеждане – има прекрасни бюджетни варианти, които, съчетани по правилния начин, могат да постигнат образа от „мечтата“ ни.

Най-често срещаната грешка при обзавеждане на дневната?

Влагането на много пари, особено при отсъствие на обща идея, не е гаранция за постигане на добър краен ефект. Все пак основно се наблюдава желанието за твърде много показност. Когато имаш богат вкус и добре развито въображение, харесваш различни стилове и искаш и още, и още. Често резултатът, който се получава, е пространство с „твърде много“ характер. Иначе казано твърде много елементи, които разсейват погледа, всяко само по себе си със своята характерна индивидуалност, но не постигайки обща визия и общо усещане.

Основната работа на проектанта е именно създаването на „взаимоотношения“ между отделните елементи на интериора, независимо от тяхната цена.

Интервюто е публикувано в Интериорен гид 2019 на списание „Наш дом“ (стр. 36-37): https://www.nashdom-bg.com/files/interiorengid/Book_GiD_2019_web.pdf

Write a comment